Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen şişlikler endişe verici olabilir. Ancak bu durum her zaman ciddi bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Kulak arkasında hissedilen şişlikler de genellikle enfeksiyon, soğuk algınlığı veya şişmiş lenf düğümleri gibi nispeten yaygın nedenlerden kaynaklanabilir.
Kulak arkasında şişlik neden olur bilmek bu durumla karşılaştığınızda paniklemek yerine bilinçli bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurmanız için önemlidir.
Kulak Arkasında Şişlik Neden Olur?
Kulak arkasında meydana gelen şişlikler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazen yumru tek bir tane ve hareketsiz olabilir. Bazen de birden fazla küçük şişlik hissedebilirsiniz. Kitlenin fiziksel olarak doktor tarafından muayenesi sonrası sebebi belirlenebilir.
Kulak arkasındaki şişliğin olası nedenleri şu şekildedir:
- Gömülü dişler diş eti dokusunda veya çene kemiğinde sıkışarak bu duruma sebep olabilir.
- Çeşitli diş eti hastalıkları, enfeksiyonları şişlik oluşturabilir.
- Bademcik iltihabında şişlikler görülebilir.
- Lenf düğümlerinin şişmesi sonucu yumrular hissedilebilir.
- Cilt enfeksiyonları sonucunda apseler gelişebilir.
- Nadir görülen çeşitli enfeksiyonlar yumruya sebep olabilir.
Kulak arkasında şişlik neden olur sorusuna yanıt olarak genel sebepleri sıraladık. Bunlar dışında da pek çok sebep bu duruma sebep olabilir. Şişlik hissedildiğinde bir sağlık kuruluşuna başvurmanız sorunun net bir şekilde tespit edilerek tedavi edilmesi için önemlidir.
Kulak arkasındaki şişliğin nedenlerinden biri de mastoidit de olabilir. Bu durum orta kulak enfeksiyonu sonucunda oluşabilir.
Mastoidit Belirtileri
Mastoidit temporal kemikte oluşan bakteriyel bir enfeksiyondur. İlk olarak orta kulak enfeksiyonu şeklinde başlayabilir. Orta kulak enfeksiyonu tedavi edilmediğinde mastoidit olabilir.
Kulak enfeksiyonundan birkaç gün sonra ortaya çıkabilir veya uzun süreli kulak enfeksiyonu sonucunda kronikleşebilir. Kulak arkasında şişlikle birlikte zonklayan kulak ağrısı, kulak akıntısı, işitme kaybı ve baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.
Tedavi edilmediğinde işitme kaybına, yüz felcine, sepsise veya şiddetli enfeksiyona sebep olabilir. Kan testleri, kulaktan gelen akıntının incelenmesi ve gerekli durumlarda bilgisayarlı tomografi taraması ile tespit edilebilir.
Böyle bir sağlık sorununuz varsa doktorunuz size antibiyotik reçete edebilir. Ayrıca ilerleyen durumlarda farklı tedaviler de önerilebilir.
Kulak Arkasında Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?
Vücudunuzun herhangi bir yerinde meydana gelen şişliklerin pek çok sebebi olabilir. Bu nedenin tespiti için doktora başvurmak önemlidir.
Şişlik aniden ortaya çıkıyorsa, ağrı ve rahatsızlık hissi veriyorsa, izleyen birkaç hafta içerisinde de geçmiyorsa doktora görünmeniz önerilir. Özellikle sert olan, zamanla büyüyen kitleler başka bir problemin habercisi olabilir. Şişlikle birlikte ateş, terleme ve kilo kaybı da görülebilir.
Doktorunuz kitlenin nedenini anlamak için ilk olarak fiziksel muayene ve ihtiyaç halinde çeşitli testler yapacaktır. Bu durumda sizden kan testi, biyopsi veya ultrason istenebilir.
Yumrunun nedeni tespit edildikten sonra tedavi süreci de belirlenebilir. Yumru enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik tedavisi gerekebilir. Ayrıca ağrı ve rahatsızlık hissi için de doktorunuz ağrı kesici reçete edilebilir.