Erkeklerde kısırlık, son yıllarda giderek artan ve sıklıkla karşılaşılan önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. 1 yıl içerisinde korunmadıkları halde gebelik sağlayamama oranı toplumda %15 civarındadır. İkinci yıl bu şans %50, üçüncü yılda ise %65’tir. Bu verilere bakarak, birinci yıldan sonra çiftlerin doğal yoldan çocuk sahibi olabilme şansı zaman içerisinde azalmaktadır.
İnfertilite Sebepleri
İnmemiş yumurta, testis kanseri, varikosel, doğuştan ya da sonradan oluşan ürogenital anomaliler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, kemoterapi ve radyoterapi almış olmak, çocuklukta geçirilen ateşli enfeksiyonlar, genetik bozukluklar gibi birçok faktörün kısırlığa sebep olabilir. Tüm tahlili ve tetkiklere rağmen hiçbir sebep bulunamayabilir; kadının yaşı, doğurganlık potansiyeli, daha önce çocuğu olup olmadığı gibi durumlar da tedavide izlenecek yollar bakımından önemlidir.
İnfertilite Muayenesi ve Tanısı
Öncellikli olarak infertilite sebebiyle tanı almak için başvurularda uygun ışık ve ısı ortamında penis ve yumurta muayenesi yapmaktır. Ayrıntılı öykü ve fizik muayene sonrasında kesin tanı için sperm testi, kan testi, mikrobiyolojik testler, ultrasonagrafi gibi yöntemler kullanılır. Yapılan teşhis sonrasında hastaya özgü bir tedavi planı çıkarılır. Bu bazı zamanlar ilaç tedavisi iken, bazı zamanlar cerrahi müdahale olabilir.
İnfertilite Tedavisi
Öncellikle hangi tedavi yöntemi benimsenirse benimsensin, yeme içme ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşılması, steroid türevi ilaçlardan kaçınılması, düzenli uyku alışkanlığı kazanma gibi yaşam tarzı değişikliklerinin olması kısırlık tedavisi için oldukça önemlidir. Hormon bozukluğu tespit edilen infertilite hastaları için ilaç tedavisi uygulanabilir. Cerrahi seçenekler düşünüldüğünde ise Mikro-TESE, TESA, MESA, TUR-ED mikroskobik Varikoselektomi yöntemi gibi müdahalelerde bulunulur.